Wolthuizen wint Ronde van Winsum na slagveld

Groningen – De vijfde editie van De Ronde van Winsum, het jaarlijks terugkerende wielerfestijn voor atleten, is gewonnen door Yennick Wolthuizen. De flamboyante lange-afstandsloper sloot op deze wijzezijnteleurstellende hardloopseizoen toch nog af met een grote prijs. Wolly Wartaal, zoals hij bij velen beter bekend is, declasseerde zijn tegenstanders in de proloog, waarna hij in de daaropvolgende koers geen enkel moment in de problemen kwam.

 

 

 

Marathonloper, hordenloper, of kogelstoter; hijs ze op een fiets en ze rijden de klinkers uit de straat. Of het asfalt uit de plaatselijke wielerbaan in dit geval. Dat  bleek maar weer eens tijdens deze zonovergoten editie van de Ronde van Winsum. Eén man spande echter de kroon; Yennick Wolthuizen. Op overtuigende wijze reed de Noord-Hollander het parcoursrecord van Wilfred van Holst uit de boeken tijdens de 1609 meter lange proloog. “Wanneer een 400-, of 800-meterloper seconden zou pakken in de proloog zou dat nog te overzien zijn; die gaan toch wel stuk op het tachtig kilometer lange parcours. Echter, Wolthuizen is een man van de lange adem. Maar iedereen kan natuurlijk de hekken in gereden worden”, aldus een strijdbare Van Holst. Na een lunch van suikerbrood, ontbijtkoek, bananen, gewone broodjes, appeltjes en koffie, werden de renners door de van een sabbatical teruggekeerde koersdirecteur, de heer Willemse, weggeschoten. Na een zeer turbulente openingsfase, waarin de demarrages niet op een hand te tellen waren, ontstond een kopgroep met daarin naast de klassementsleider sterke mannen als Olaf Bos, Dennis Licht, Thijs Feuth, en Robin “Zeur”Pieterman. Deze mannen legden de grote plaat erop en zorgden ervoor dat het eerste uur een afstand van 43,2 kilometer werd afgelegd. Desalniettemin wist het peloton, onder aanvoering van  Wilfred van Holst en Sybren Mulder, de achterstand beperkt te houden. Achterin het peloton zat de na de proloog goed geklasseerde Bas Eefting geanimeerd te kijken hoe zijn concurrenten hun krachten verspeelden. Na 30 ronden loodzware koers volgde dan de onvermijdbare hergroepering, maar tegen die tijd had de helft van de deelnemers de pijp reeds aan Maarten gegeven, wat overigens wel een verdubbeling van het aantal toeschouwers tot gevolg had. Met nog zo’n twintig kilometer koers voor de wielen bleek er slechts nog een kopgroep bestaande uit  een dozijn fietsende lijken over te zijn. Lamgeslagen door het moordende tempo leek niemand meer genoeg jus in de benen te hebben om voor de aanval te kiezen.  Alleen Thijs Feuth, de man zonder zeem, deed nog enkele dappere pogingen die echter allen stranden in hun goede bedoelingen. Zo kon Wolthuizen vrij onbedreigd naar de finish pedaleren, alwaar de spint gewonnen werd door de altijd rappe Olaf Bos, nipt voor Eefting.

 

In de schaduw van het mannengeweld, reden de vrouwen hun eigen koers. Na de gewonnen proloog, zette hordenloopster Inge Bootsma ook de etappe naar haar hand en won zij voor Anouk Everts en Lianne Bouwman. Ook Machteld Mulder reed de proloog, maar kon helaas niet van start gaan in de etappe wegens een gevorderde fiets.

 


 

Leave a Reply