Thijmen Kupers wint lustrumeditie Ronde van Winsum

Groningen – Elk jaar staat halverwege september de Ronde van Winsum op het programma, dit jaar vierde deze wielerkoers zijn 10e editie. De ronde van Winsum is een wielerkoers voor atleten en ex-atleten. Met atleten als Wilfred van Holst, Thijmen Kupers en oudgedienden Barend Derriks en Bas Eefting aan de start kon er van te voren worden geconcludeerd dat dit geen zondagskoersje zou worden. De proloog werd gewonnen door Suzanne Voorrips en Thijmen Kupers, die op dezelfde fiets de proloog reden (overigens werden er geen motoren gevonden in deze fiets). De etappe zege ging bij de mannen en de vrouwen respectievelijk naar Bram Kempkens en Anouk Trooster. Beiden hadden de sterkste sprint benen van het peloton.
Zoals een wijs man ooit zei: “Zonder een proloog te fietsen heeft nog nooit iemand de Tour de France gewonnen” (Koersdirecteur – 2016). Met deze waarheid als een koe klonk er om 11 uur het startschot voor de proloog. Deze proloog van exact 1 mijl vond plaats op de wielerbaan “Corpus den Hoorn”. Traditioneel opende Stefan Wessel het bal en kon het wielergeweld losbarsten. De grote favoriet voor de winst van de proloog was Peter Wolters, die al drie keer eerder de proloog wist te winnen. De veteraan moest het echter afleggen tegen een ontketende Thijmen Kupers en moest ook nog Jelmer Lenstra voor zich dulden. Kupers fietste in zijn thuisstad de concurrentie aan gort en won met een verschil van 2.3 seconden op teamgenoot Jelmer. “Na 2 jaar geleden mijn sleutelbeen gebroken te hebben bij deze ronde, wilde ik graag terugkomen met winst. Vorig jaar kon ik niet meedoen, maar dit voelt als revanche”.

Bij de vrouwen won ook een 800 meter specialist. Suzanne Voorrips die vrijdag nog aan de start stond bij de Diamond-League in Brussel, was een klasse beter dan haar concurrentes. Met een moyenne van 40 km/h rondde zij de mijl af als een volwaardig wielrenster “Momenteel ben ik volle training voor het volgende seizoen, en deze proloog laat zien dat het fysiek wel goed zit”. Achter Voorrips eindigde Anouk Trooster als 2e, Machteld Mulder volmaakte het podium.

Na een lange lunchperiode was het in de middag tijd voor de etappe. De vrouwen moesten een afstand van 47 kilometer afleggen waarna de mannen nog door moesten tot 65 kilometer. Al snel bleek dat er tijdens de lunch weinig afspraken waren gemaakt, iedereen reed namelijk voor zichzelf en ontsnappen uit dit peleton bleek onmogelijk. De vele pogingen ten spijt.
Met nog één ronde te gaan ontspoorde de trein van Jelmer Lenstra, hij kwam te vroeg op kop en zag zijn kans op de winst in rook opgaan. Bram Kempkens wist zich met uitstekend koersinzicht op het juiste moment zijn jump te plaatsen en sprintte in de laatste 50 meter voorbij Thijmen Kupers. Een nuchtere winnaar als Bram zal zijn genialiteit in de koers nooit prijs geven. Zijn respons op de vraag, “Hoe heb je deze winst binnen gesleep?” was dan ook:“Ik weet het niet. Er fietste iemand voor me ik weet niet wie, maar die kon ik volgen.. verder zaten er ook mensen achter me en die bleef ik in ieder geval voor. En in de laatste meters lag ik op kop. Ik had voor me iemand fietsen die de perfecte lead-out gaf, maar hoe dat tot stand kwam weet ik eigenlijk niet. Ik had gewoon de ideale lijn te pakken.” De conclusie van onze journalist was dat Kempkens blijkbaar zijn geheim niet wil prijsgeven. Achter Kempkens legde Kupers het beslag op de tweede positie en stelde hiermee de eindwinst zeker. De derde plek was voor Bas Eefting.

Bij de vrouwenkoers bleek er maar één vrouw de sterkste te zijn, Anouk Trooster reed het hele vrouwenpeloton aan gort, won de etappe en hiermee ook het eindklassement.

Onderweg werd er nog gesprint om het puntenklassement, deze sprints werden vooral gereden door Jelmer Lenstra, Ralf Nieuwenhuizen en Barend Derriks. Deze drie bleken zo aan elkaar gewaagd te zijn dat ze qua punten op gelijke hoogte eindigen. Zodoende moest er na de koers nog een heuse sprint-off worden gereden. Halverwege de sprint-off leek Ralf Nieuwenhuizen te zijn gelost, maar als een Feniks herrezen uit haar as kwam hij weer terug om naar de overwinning in het sprintklassement te rijden. Trooster was nog niet klaar met winnen en had onderweg, naast de koers, het eindklassement, ook het sprintklassement gewonnen.

Eindklassement Ronde van Winsum

Mannen
1 Thijmen Kupers
2 Bram Kempkens
3 Jelmer Lenstra

Vrouwen

1 Anouk Trooster
2 Machteld Mulder
3 Marieke Falkmann

Leave a Reply