Ronde van Winsum 2014

RvW2014Emmen – De 8e ronde van Winsum kan wederom de boeken in als een ware veldslag. Dit jaar werd er noodgedwongen uitgeweken naar Emmen, alwaar een wielerbaan met een pittig reliëf ligt. Twee heuvels en lange klinkerstroken waren voor de atleten bepaald geen sinecure.

’s Ochtends werd gestart met een proloog van 1830 meter. Al vroeg nam Sierd (René de Vos) de leiding met een rappe tijd, HuilieHuilie (Wouter Ploeger) maakte vervolgens zijn naam waar en kwam tot op een halve seconde van de snelste tijd. Vele kopstukken volgden, maar iedereen beet zich stuk op de tijd van Sierd. Ook de winnaar van de proloog van vorig jaar Hokla (Wilfred van Holst) moest Sierd voor laten. Pas bij de allerlaatst startende atleet, Boris Becker (Peter Wolters), verloor Sierd de koppositie en ging Boris Becker met een tijd van 2.32.9 er met de winst vandoor.

Na een goede lunch in de kantine van de Sperwers werd er om twee uur gestart met de etappe over 36 rondes, met tussensprints op 24 en 12 rondes voor het einde. Direct ging de Beukenoot (Sjors Beukeboom) in de aanval en al snel werd duidelijk dat hij, net als vorig jaar, voor het puntenklassement ging. Enkele atleten in het peloton deden verwoede pogingen om dichterbij te komen, maar net als elk ander jaar werd deze vooral gekenmerkt door bandjes-klevers, belangenverstrengeling en het credo “andermans bord eerst leeg eten”.

Samen met Krupers (Thijmen Kupers) reed de Beukenoot dan ook weg tot na de eerste tussensprint, waarbij De Beukenoot de volle mep aan punten pakte.  Er volgde een hergroepering, maar in het zicht van de tweede tussensprint ging de kleine Beukenoot weer op jacht, en met succes. Het peloton vocht daarachter om de overige punten, maar in de laatste scherpe bocht richting de finish ging het mis. Türen für Türken (Stijn Hoogwout) kon, ondanks het vele bankdrukken en het trainen van zijn biceps, zijn fiets niet recht houden met deze snelheid en gleed vervelend onderuit. Krupers reed vlak daarachter en werd over de fiets van Türen für Türken geslingerd en kwam hard ten val. De koers werd enige rondes geneutraliseerd, maar op het moment dat de koers weer werd vrij gegeven plaatste de Komkommer (Arend Mulder) een aanval waarop niemand in het aangedane peloton meer een antwoord had. Boris Becker deed alles in zijn macht om het peloton nog op gang te krijgen, maar de benen werden, al dan niet bewust (Muldrol (Sybren Mulder)), stil gehouden. De Komkommer kwam solo over de meet met een voorsprong van bijna een minuut. Van het behoorlijk uitgedunde peloton wist HuilieHuilie naar een 2e plek te sprinten, vlak voor Sierd. De Beukenoot stelde met een vierde plek zijn puntenklassement veilig.

Door de aanzienlijke voorsprong van de Komkommer in de etappe werd hij tevens de winnaar van de Ronde van Winsum 2014.

Na de koers werd er gezamenlijk nog een borrel gedronken, de wonden werden gelikt en de koers werd tot in detail geanalyseerd, zodat iedereen eigenlijk al weer zin kreeg in volgend jaar!

Tijdens de Koers was Stefan Wessel aanwezig als cameraman, onderstaand is een film te zien waarin je even het gevoel krijgt van de Ronde van Winsum!

 

Leave a Reply