Mulder & Mulder winnen Ronde van Winsum

Groningen – De zesde editie van de Ronde van Winsum, het wielerevenement uitsluitend bedoel voor atleten en ex atleten, is een prooi geworden voor Sybren Mulder. Na proloog en middag etappe bedroeg het verschil met nummer twee Wilfred van Holst twee seconde.

Na de proloog waren de kaarten echter nog anders geschud. Op het winderige parcours zette vierhonderd meterloper en klimduin-kampioen Peter Wolters een zeer scherpe tijd neer waar de andere renners zich op stukbeten. Wolters behoorde samen met Mulder, Van Holst, en de verassend sterke Tom Kraaij tot het selecte groepje renners dat op de ronde van 1,6 kilometer onder de 2.10 wist te blijven, en zich daarmee kandidaat stelde voor de eindzege. Nadat de renners een welverdiende lunch genoten hadden stapten de renners, gesoigneerd door de aanwezige masseurs, weer op de fiets voor de middagetappe van in totaal 80 kilometer. Het moge niemand verbazen dat Wilfred van Holst, alias de Beuker, snel het hazenpad koos en alleen op avontuur ging. Hij kreeg gezelschap van Arend Mulder, die helaas al snel de pijp aan maarten moest geven door materiaalpech. Van Holst wist lang stand te houden en daarmee de winst in het puntenklassement veilig te stellen, maar werd uiteindelijk toch ingerekend door het langzaam op stoom komende peloton. De één na de andere chasse patate zou volgen. Henk Bakker wist verschillende malen een gat te slaan en reed zich het snot voor de ogen. Een poging samen met Paul Boon het peloton voor te blijven leek in den beginnen zeer vruchtbaar. Soepele aflossingen volgden elkaar op, maar tegen een peloton in volle finale bleek het een kansloze exercitie. In dit peloton was het de laatste dertig kilometer sowieso zeer onrustig. Sybren Mulder, op slechts anderhalve seconde van leider Wolters in het klassement, deed een twintig tal pogingen weg te komen maar vond steeds Bas Eefting, Bram Kempkens en Wolters in zijn wiel. Onder het mom van “baat het niet, dan zal het ongetwijfeld de benen van de ander cycleurs schaden”  bleef hij volharden met als resultaat dat Wolters vijftien kilometer voor de meet met kramp de groep moest laten gaan. Met een flink uitgedund peloton werd de sprint ingezet en met niet meer dan een banddikte wist Mulder zijn wiel eerder over streep te drukken dan Kempkens. De zeer uitgekookt rijdende Tom Kraaij legde beslag op de derde stek, vlak voor de moegestreden Van Holst. Mulder pakte met de winst de volle vijf seconden aan bonificatie en daarmee de eindzege.

De vrouwenkoers ontaarde in een ongemeen spannende strijd tussen de Terriër en het Schaapje, oftewel, een strijd tussen de 800 meterloopsters Sanne Verstegen en Machteld Mulder. Na de proloog was het verschil slechts twee tiende. Tijdens de middagkoers hielden zij elkaar constant in de smiezen. Wanneer de één op de pedalen ging staan, volgde de ander. Zelfs het wegwerpen van lege bidons ging nagenoeg synchroon. Na dapper meegereden te hebben met de heren zette Mulder aan voor de sprint. Verstegen kon even haar karretje aanhaken, maar moest daarna haar meerdere erkennen. Op royale afstand werd 400 meter hordenloopster Marieke van der Zee knap derde.

Leave a Reply