Historie

Het was op een zonnige zaterdagochtend in september dat zich in alle vroegte een aantal in felgekleurde tricots gestoken mannen en vrouwen bij een Groningse atletiekbaan verzamelden.
Allen atleten van wie het meer of minder succesvol verlopen baanseizoen ten einde liep, maar die desalniettemin nog genoeg jus in de benen hadden voor een potje wielrennen om het hardst.
Na een ronde de benen het zuur in trappen op de plaatselijke wielerbaan als proloog, zo nu en dan gehinderd door overstekende voetbalmoeders en hun kroost, stond er des middags een heuse koers door het prachtige Groninger landschap op het programma. Ondanks dat een enkeling moeite had zijn fiets op de weg en uit de sloot te houden werd na afloop unaniem besloten dat dit evenement vervolg verdiende. Een klassieker was geboren; De Ronde van Winsum. De eerste wielerkoers uitsluitend voor atleten. Dit jaar staat alreeds de zesde editie van dit sportspektakel en tevens volksfeest op het programma, een evenement dat inmiddels deelnemers uit gans den lande aantrekt.